Δωρεάν Έλεγχος Επιλεξιμότητας για τα Προγράμματα Επιδοτήσεων
Accounting & Bussiness Consulting

Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι να συμπεριλάβεις για ένα επιτυχημένο βιογραφικό.
-Πόσο σημαντικές είναι οι λέξεις κλειδιά.

cv-validation-1  Πώς θα ξεχωρίσετε μέσα από το βιογραφικό σας; cv validation 1

H πανδημία και η οικονομική κρίση έχουν κάνει την αγορά εργασίας ακόμη πιο απαιτητική και ανταγωνιστική. Καθώς οι θέσεις εργασίας μειώνονται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι τις διεκδικούμε ενώ δεν γνωρίζουμε πώς να δημιουργήσουμε ένα σωστό, επαγγελματικό βιογραφικό που θα μας εξασφαλίσει μια συνέντευξη. Πολύ συχνά οι υποψήφιοι θεωρούν πως διαθέτουν ένα καλό βιογραφικό και αγνοούν πιθανά λάθη και παραλείψεις που μπορούν να τους στερήσουν την πολυπόθητη ευκαιρία. Σήμερα όμως, περισσότερο από ποτέ, έχουμε την ευκαιρία να εκπαιδευτούμε στους σωστούς τρόπους παρουσίασης του βιογραφικού σημειώματος και να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές έτσι ώστε να δώσουμε νέα ώθηση στην καριέρα μας.

Η πρό(σ)κληση του βιογραφικού

Η δημιουργία ενός βιογραφικού σημειώματος – του λεγόμενου CV – μπορεί να μοιάζει απλή ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν τα άπειρα πρότυπα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όπου κάθε λίστα επαγγελματικής προϋπηρεσίας, γνώσεων και προσωπικών στοιχείων θεωρείται CV. Αλλά το σωστό CV δεν είναι μια απλή λίστα.

Είναι το πρώτο σημείο επαφής ανάμεσα σε εσάς και τον πιθανό εργοδότη σας. Μελέτες όπως αυτές του Harvard Business School αναδεικνύουν πως ο εργοδότης ή ο recruiter αφιερώνουν κατά μέσο όρο από 15 έως 30 δευτερόλεπτα σε κάθε CV στην προσπάθεια τους να δουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα βιογραφικά των υποψηφίων. Αν ρωτήσουμε τους ίδιους τους recruiters, θα διαπιστώσουμε πως λόγο του φόρτου εργασίας τους, ο χρόνος αυτός μπορεί να μειωθεί δραματικά και να μιλάμε πλέον για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ωστόσο, ακόμα κι αυτά φαίνεται πως είναι αρκετά για να ενδιαφερθεί περισσότερο ο recruiter για έναν υποψήφιο ή να διαπιστώσει πως στο βιογραφικό του υπάρχουν πολλά στοιχεία που θα το στείλουν άμεσα στα αζήτητα.

Ξεκινάμε με απλή γραμματοσειρά, φωτογραφία συγκεκριμένων προδιαγραφών -αν απαιτείται- χρήση τονισμένων παραγράφων και πιο έντονων χαρακτήρων όπου θέλετε να δώσετε έμφαση. Έτσι διευκολύνουμε τον αξιολογητή να εντοπίσει τα στοιχεία που τον ενδιαφέρουν έτσι ώστε να μην προσπεράσει το δικό σας και πάει στο επόμενο.

Το βέλτιστο μέγεθος του βιογραφικού είναι δύο σελίδες ακόμα κι αν ένα στέλεχος διαθέτει μια πλούσια εργασιακή εμπειρία. Επιδιώξτε να προβάλετε αυτά που ενδιαφέρουν τον εργοδότη, ο οποίος σπάνια έχει το χρόνο για να μελετήσει ένα πολυσέλιδο CV. Σε μια σύντομη ξεχωριστή παράγραφο χρειάζεται με λιτό, σύντομο αλλά σαφή και περιεκτικό τρόπο να αναδείξετε ποιοι είστε και τι έχετε πετύχει. Φανταστείτε ότι αυτή είναι η ευκαιρία να προβάλλετε τον επαγγελματικό μας εαυτό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Είναι ίσως το δυσκολότερο κομμάτι ενός CV και εκεί που η βοήθεια ενός career coach θα κάνει την διαφορά μέσα από χρήσιμες ασκήσεις αυτογνωσίας και ενδυνάμωσης έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σωστά δομημένο και ελκυστικό προφίλ υποψηφίου.

Συνοψίστε τις ικανότητες σας με bullet points χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά ώστε ήδη ο recruiter να σχηματίσει σαφή εικόνα για το αν καλύπτετε τις απαιτήσεις του. Ένα μικρό μυστικό είναι να επαναπροσαρμόζετε το CV σας σε κάθε αγγελία χρησιμοποιώντας εκφράσεις το δυνατόν κοντινότερες σε αυτές τις αγγελίας, βοηθώντας τον recruiter να κάνει check ευκολότερα στην λίστα απαιτήσεων του.

Στην τελευταία βασική ενότητα παραθέστε το ιστορικό απασχόλησης σας. Τονίστε τις θέσεις εκείνες που ταιριάζουν καλύτερα με την θέση της αγγελίας, γίνετε πιο λεπτομερής για τα επιτεύγματά σας και πως φτάσατε σε αυτά, εστιάζοντας σε μετρήσιμα ποσοτικά στοιχεία, στις προσωπικές σας δεξιότητες και βεβαίως την αξία που προσφέρατε μέσα από την εργασία σας. Προσθέστε εθελοντική απασχόληση, ή εξειδίκευση, φτάνει να μπορείτε να τα εξηγήσετε σε μία ή δύο προτάσεις.

Στην πρακτική εφαρμογή των παραπάνω συμβουλών και στην ανάδειξη ενός προσωποποιημένου και ελκυστικού προφίλ υποψηφίου, θεωρείται πολύτιμη η συνεισφορά ενός εξειδικευμένου συμβούλου καριέρας. Χάρη στην πείρα και τις εξειδικευμένες γνώσεις του, ο ειδικός βοηθά τον υποψήφιο να επαναπροσαρμόσει την εικόνα του έτσι ώστε η παράθεση των πληροφοριών να απαντά στις απαιτήσεις της κάθε θέσης και να ενισχύει την υποψηφιότητά του για τη θέση εργασίας. Ταυτόχρονα ένας έμπειρος career coach γνωρίζει πως να επιμεληθεί ένα βιογραφικό ώστε να γίνει ελκυστικό για τους αξιολογητές στα τμήματα του Aνθρώπινου Δυναμικού καθώς και να προετοιμάσει τον υποψήφιο για τις συνεντεύξεις εργασίας.

Πηγή: https://bit.ly/3p6h1YL

0 Likes
1436 Views

Διαβάστε επίσης

Show Buttons
Hide Buttons