Δωρεάν Έλεγχος Επιλεξιμότητας για τα Προγράμματα Επιδοτήσεων
Accounting & Bussiness Consulting

Μετά τη δράση επιδότησης του λιανεμπορίου η οποία ήδη προχωρά στο σκέλος προετοιμασίες της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων – περιμένοντας την έγκριση της Επιτροπής- με στόχο να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τα 330 εκατ ευρώ που προβλέπονται από το ΕΣΠΑ (σ.σ. θα διατεθούν ως επιδοτήσεις το επόμενο διάστημα), προχωρά η σύνταξη και άλλων τουλάχιστο 3 προγραμμάτων. «Ανεβάζοντας» έτσι τον συνολικό «λογαριασμό» των επιδοτήσεων που είναι στα σκαριά για να στηριχθούν οι εταιρείες που ήταν κλειστές λόγω της πανδημίας στα 700 εκατ ευρώ περίπου.

Ο λόγος για ανάλογης αξίας (άνω των 300 εκατ ευρώ) δράσης για τον Τουρισμό που αναμένεται να ξεκινήσει λίγο αργότερα – καθώς θα πρέπει οι αλγόριθμος επιλογής των δικαιούχων να προσαρμοσθεί στις συνθήκες καταγραφής του τζίρου του κλάδου- αλλά και για 2 πιο μικρές και στοχευμένες δράσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: προωθείται δράση για την επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστηρίων και παιδότοπων, αλλά και  για την επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων.

Όλες οι δράσεις θα ενταχθούν στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ το οποίο ενισχύεται μέσα από το βραχίονα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που συνδέεται με την πανδημία (REACT EU από το οποίο αναμένονται φέτος 1,5 δις ευρώ περίπου). Όταν ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ θα φανεί αν κάποιες εξ αυτών «μετακομίσουν» για να μειωθεί η μεγάλη σήμερα υπερδέσμευση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα” που εντάσσονται όλα αυτά τα μέτρα (όπως και οι Επιστρεπτέες, οι αποζημιώσεις και άλλες παρεμβάσεις στήριξης).

Οι παιδότοποι και τα γυμναστήρια

Σύμφωνα με την εξειδίκευση που έχει ήδη γίνει από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης,  η Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστηρίων, παιδότοπων θα χρηματοδοτηθεί με 16 εκατ. ευρώ σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης κλιμακούμενο με βάση το συνολικό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης. Η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι συγκριτική βάσει αντικειμενικού κριτηρίου μείωσης του κύκλου εργασιών κατά το έτος 2020 σε σχέση με το 2019. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν το χαμηλότερο κατώφλι της «δικαιούμενης» δημόσιας χρηματοδότησης

Όπως  επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο εξειδίκευσης, «στην παρούσα συγκυρία, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19. Ο εξαιρετικός χαρακτήρας της έξαρσης της νόσου COVID-19 σημαίνει ότι οι εν λόγω ζημίες δεν θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί, είναι σημαντικής κλίμακας και ως εκ τούτου, δημιουργούν για τις επιχειρήσεις συνθήκες που διαφέρουν σημαντικά από τις συνθήκες της αγοράς στις οποίες λειτουργούν κανονικά. Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες είναι καλά προετοιμασμένες για τους εγγενείς κινδύνους της συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητά τους».

Έτσι, «στόχος της παρούσας δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που αφορούν υπηρεσίες γυμναστηρίων και παιδοτόπων και οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία, έχοντας παραμείνει το μεγαλύτερο διάστημα από την εμφάνιση της πανδημίας σε υποχρεωτική αναστολή φυσικής λειτουργίας.  Με αυτό το σκεπτικό, η παρούσα Δράση έρχεται να καλύψει με τη μορφή ενίσχυσης λειτουργικών δαπανών (στις οποίες περιλαμβάνεται και το κόστος απασχόλησης), μέρος του απολεσθέντος κύκλου εργασιών καθώς και να δώσει ένα κίνητρο για τη διατήρηση της απασχόλησης, μόλις οι δραστηριότητες αυτές θα εκκινήσουν εκ νέου. Με τον τρόπο αυτό η δράση συνιστά ένα μέτρο παροχής κινήτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την αποφυγή απώλειας θέσεων εργασίας».

 

Δικηγόροι

Στόχος της δράσης Επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 20 εκατ ευρώ «είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, στήριξη – ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων οι οποίοι επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία, παραμένοντας επί μακρόν με πολύ μειωμένη δραστηριότητα λόγω της μη φυσικής λειτουργίας των δικαστηρίων. Παράλληλα είναι αναγκαία η αναβάθμιση της υποδομής των γραφείων τους προκειμένου να ανταποκρίνονται σε συνθήκες παροχής των υπηρεσιών τους μέσω τηλεδιάσκεψης και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στην διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα της χώρας» αναφέρεται.  «Με αυτό το σκεπτικό, η παρούσα Δράση έρχεται να περιορίσει με τη μορφή ενίσχυσης, την απώλεια εισοδημάτων γι’ αυτήν την κατηγορία αυτοαπασχολουμένων και να υποστηρίξει την ικανότητα ανταπόκρισής τους σε απαιτήσεις ψηφιακού εκσυγχρονισμού των γραφείων τους.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης κλιμακούμενο με βάση το συνολικό κύκλο εργασιών του επιτηδευματία κατά το έτος 2019. Η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι συγκριτική βάσει αντικειμενικού κριτηρίου μείωσης του κύκλου εργασιών κατά το έτος 2020 σε σχέση με το 2019.

 

Η εστίαση

Υπενθυμίζεται πως η πιο «ώριμη» δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, θα χρηματοδοτείται και αυτή από μέσω του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία 2021-2027»). Αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.
Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.
Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:
•       Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
•       Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
•       Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
•       Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
•       Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Οι αιτήσεις για την εστίαση θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Το υπουργείο αναφέρει πως «η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31/12/2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα».

Το ποσό της ενίσχυσης ου θα χορηγηθεί από τη δράση για την εστίαση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021. Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

0 Likes
1568 Views

Διαβάστε επίσης

Show Buttons
Hide Buttons